Incl/Excl
Selecteer BTW weergave
  • Inclusief BTW
    Geef alle prijzen inclusief BTW weer
  • Exclusief BTW
    Geef alle prijzen exclusief BTW weer
  • BTW Vrijgesteld
    BTW weergave afhankelijk van vrijstelling voor particulieren
    Meer informatie ›
Incl/Excl
Selecteer BTW weergave
  • Inclusief BTW
    Geef alle prijzen inclusief BTW weer
  • Exclusief BTW
    Geef alle prijzen exclusief BTW weer
  • BTW Vrijgesteld
    BTW weergave afhankelijk van vrijstelling voor particulieren
    Meer informatie ›

Off-grid internet camper, boot of tiny house

We hebben een camper, boot of tiny house voor de vrijheid. We willen wonen, reizen en leven zonder beperkt te worden. Hoe fijn zou het dan zijn als we ook een internetverbinding hebben die net zo flexibel is als dat wij zijn.

De laatste jaren zijn er gelukkig flinke stappen gezet op het gebied van mobiel internet. Waar ik jaren geleden nog satellieten op campers liet monteren voor off-grid internet en TV, zijn er nu meer (en betere) opties beschikbaar. 

In dit artikel ga ik je daarom vertellen:

  • Wat de beste 3 opties zijn voor off-grid internet
  • Hoe je altijd en overal (snel) internet kunt hebben
  • Hoe je veilig gebruikt maakt van mobiel internet
  • Wat je allemaal nog meer kan met mobiel internet

De beste 3 opties voor off-grid internet in je camper, boot of Tiny house

Er zijn verschillende manieren om goed internet te krijgen als je off-grid of mobiel woont. Welke methode het beste is voor jou hangt af van je persoonlijke wensen.

  • Wil je snel internet of hoeft dat niet?
  • Blijf je in Nederland of wil je ook internet in het buitenland?
  • Mag het wat kosten of geef je er liever geen geld aan uit?

 

Internet in de camper

 

1. Mobiel internet met behulp van het 4G Netwerk (Beste optie)

In 2017 zijn de roamingskosten in het buitenland afgeschaft. Dit houdt in dat je met de internetbundel van je mobiele abonnement ook in andere Europese landen kunt internetten zonder extra kosten.

Je moet dan wel een (ruime) databundel hebben en sommige providers beperken het gebruik in het buitenland. (Hierover later meer).

Met 4G internet heb je ongeveer een download snelheid van 20Mbps. Dit is ongeveer even snel, dan niet sneller dan de ADSL-verbindingen die we gebruiken in Nederland.

Netflixen, televisiekijken of iets downloaden kan dan ook zonder problemen met een 4G verbinding. Het is geen glasvezel maar het is meer dan snel genoeg voor dagelijks (normaal) internet gebruik.

In Nederland en ook daar buiten zit je dus goed met een 4G internet verbinding.

Wat heb je nodig voor mobiel en off grid internet?

Om via 4G te internetten heb je een simkaartje nodig met datategoed. Dit kan een abonnement zijn maar ook prepaid. Je kunt je huidige telefoonabonnement gebruiken maar ook een extra simkaartje nemen speciaal voor internet.

Prepaid of abonnement?

Prepaid internet is in verhouding verschrikkelijk duur. Bij Tele2 betaal je bijvoorbeeld 10 euro voor 350 MB. Bij Simyo krijg je 1000MB voor 10 euro. Iets goedkoper maar beide nog erg duur in verhouding met een abonnement.

Internet only abonnementen zijn een stuk voordeliger dan prepaid. Op het moment van schrijven betaal je voor onbeperkt internet in Nederland en 20GB in Europa 32,50 bij T-Mobile. Bij Tele2 ben je goedkoper uit en betaal je 25 euro per maand en krijg je 12GB in Europa.

 

mobiel internet via hotspot

 

Voordat je een keuze maakt, raad ik je sowieso aan eerst je internet gebruik te monitoren. Hoeveel heb je echt nodig? Kijk naar het gebruik van je mobiele telefoon en je computer. Als je windows gebruikt kun je “dataverbruik” intypen bij de zoekfunctie. Hiermee zie je gelijk hoeveel je verbruikt en kunt hier je databundel op aanpassen.

Zelf heb ik de laatste maand 5GB op mijn telefoon gebruikt en 25GB via mijn computer. Het zou dus wat krap worden voor mij in het buitenland met de standaard abonnementen.

Tip: Woon je permanent of langere tijd in het buitenland? Kijk dan ook naar lokale internet sim only abonnementen. Je hebt dan vaak niet te maken met een beperking van data. Het afsluiten vereist alleen wel een adres.

Wifi krijgen in je camper, boot of Tiny house

Moderne telefoons bieden de mogelijkheid om een hotspot te maken. Door een hotspot te maken zend je mobiel een wifi signaal uit en kun je dus ook met je laptop of tablet gebruik maken van het internet. De data die je verbruikt met de laptop gaat dan ook af van de data van je mobiele abonnement.

Als je meer mb’s gebruikt dan in je telefoonabonnement zitten krijg je te maken met aanvullende kosten. Let er dus goed op wat de provider van je sim kaart doet. Sommige providers vertragen het internet, maar er zijn ook providers die flinke kosten in rekening brengen als je buiten de bundel gaat.

Een ander nadeel van een hotspot is dat de batterij van je telefoon aanzienlijk sneller leegloopt. Als je telefoon het normaal een hele dag vol houdt op een volle accu kan het toestel met een hotspot in de helft van de tijd leeg zijn.

Tot slot: waar de telefoon gaat, is wifi. Mocht je de telefoon hebben met de databundel en er even tussenuit willen dan hebben de achterblijvers geen wifi.

Dit maakt het creëren van een hotspot een leuke (tijdelijke) oplossing voor vakantiegangers die “even” internet nodig hebben. Ben je permanent of langer onderweg, dan zijn er betere opties.

Mifi router (de mooiste oplossing)

Een mifi router is een Mobiele Wifi-router. Thuis is je wifi-router aangesloten op je modem. Een mifi router is een stuk kleiner, heeft vaak een ingebouwde accu en werkt met een sim kaart.

mifi router

Je creëert dus eigenlijk een wifi-netwerk net als thuis. Snel, voor meerdere apparaten tegelijk toegankelijk en mobiel. Je hoeft dus geen internetaansluiting te hebben, alleen een simkaart met een (grote) databundel, zoals de onbeperkt databundel van T-Mobile.

In Nederland heb je een 4G Mifi router vanaf 79 euro. Zelf heb ik een mifi router van Huawei gehaald bij Coolblue. (Link naar router). Deze kwam als één van de beste uit de test.

In China kun je er al één kopen voor ongeveer 40 euro. Maar dit is wel met garantie tot aan de deur en zonder btw (mocht je een zakelijk gebruiker zijn zoals ik ?)

Let wel op: Als je nu een mifi router gaat kopen, kijk dan of deze 4G heeft of 4G+ . 4G+ is op het moment van schrijven het snelste. 5G mifi routers heb ik nog niet kunnen vinden, maar deze komen er ook vast aan als 5G later dit jaar wordt uitgerold.

Past 4G internet bij mij?

Internet via het 4G netwerk is in mijn ogen de beste optie om altijd en overal snel te kunnen internetten. Als online-ondernemer is het belangrijk dat ik regelmatig met een goede internet verbinding online kan. Dit zal minder belangrijk zijn als je op reis bent en ook een paar dagen zonder internet kan.

Plus en minpunten 4G internet

+ Snel internet
+ Europese dekking
+ Onafhankelijk
+ Betrouwbaar
+ Net als thuis

– Als je maar enkele weken per jaar op pad gaat, is het afsluiten van een 4G databundel wel een investering.

internet in je camper

2. Openbare netwerken en wifi op de camping

Je staat op een camping of ligt in een haven die wifi aanbiedt, je eigen mobiele databundel is niet groot en je wilt ook geen extra grote databundel afsluiten. Wat zijn dan je opties?

Dan kun je ervoor kiezen om gebruik te maken van een openbaar wifi-netwerk zoals op de camping. De kosten hiervan verschillen per plaats of camping, bedragen tussen de 2-5 euro per dag zijn heel normaal per toestel.

Je zou deze telefoon nog kunnen veranderen in een hotspot voor de andere mobiele telefoons (als dit ondersteund wordt) maar relatief gezien is wifi op de camping dus duur.

Er zijn gelukkig ook campings die gratis wifi aanbieden. Mocht je ergens een langere tijd zijn dan is dit zeker iets om naar te kijken.

Drie nadelen van wifi op de camping

Het grote nadeel van wifi op de camping is vaak de snelheid. Vooral in de avond als veel mensen nog even op internet zitten loopt de internetsnelheid flink terug. De hele camping maakt dan gebruik van dezelfde internetverbinding.

Een ander nadeel vind ik dat de mooiste plekjes op de camping (achteraf en in de hoek), vaak een mindere verbindingen hebben dan de plekken rondom de receptie of toiletgebouw. Vaak worden de Wifi repeaters namelijk geplaatst bij dit soort gebouwen.

Het derde nadeel van een gedeeld wifi-netwerk is dat je het deelt met onbekenden. Mocht er iemand op de camping zijn met kwade bedoelingen dan loop je het risico dat deze persoon zo kan meekijken met wat jij doet op het internet.

Log dus niet in op websites met gevoelige persoonlijke gegevens en doe geen bankzaken via het wifi-netwerk van de camping. Als dit toch moet, let er dan altijd op dat je een groen balkje in je browser hebt met “https verbinding” i.p.v. http. Met http kan iedereen namelijk meelezen.

VPN verbinding

Veilig internetten op de camping

Als je toch veilig wilt internetten op een openbaar netwerk dan raad ik je aan een VPN-abonnement te nemen. Een VPN-verbinding zorgt voor een beveiligde tunnel waar jouw gegevens doorheen gaan.

Een VPN-verbinding kost bijna niets en zorgt ervoor dat wat jij doet op het internet versleuteld en beveiligd wordt verstuurd. Niemand op het netwerk kan dan nog meekijken.

Een VPN-verbinding is ook erg handig als je bijvoorbeeld in het buitenland iets wilt kijken wat alleen in Nederland beschikbaar is, of andersom. Je kunt zelf kiezen waar jouw VPN tunnel uitkomt. Zo kun je het internet laten denken dat je in Nederland zit, Duitsland of een ander land naar keuze.

Zelf heb ik een abonnement bij Windscribe maar Nordvpn wordt ook door veel mensen aangeraden. Beide hebben een app voor de mobiel en de computer.

Is wifi op de camping interessant voor mij?

Wifi op de camping is vooral interessant als je langere tijd op één plek blijft en het gratis wordt aangeboden. De snelheid is vaak minder en voor veilig internetten zijn er extra stappen nodig zoals een VPN-verbinding.

Het voordeel van Wifi op de camping is dat je geen (extra) 4G databundel hoeft af te sluiten. Natuurlijk zullen er ook campings zijn die een uitzondering op de regel zijn. Ga je dus langere tijd op één plek staan? Informeer dan eerst over de kosten en kwaliteit van het internet.

Plus en minpunten internet op de camping

+ Soms gratis
+ Je hoeft geen 4G databundel af te sluiten

– Onveilig tenzij je extra stappen neemt
– Vaak langzaam door vele andere internetters
– Als het niet gratis is dan is het vaak prijzig
– Sommige plekken hebben slecht bereik

 

cyber security

3. Openbare Wifi netwerken en FON hotspots

Voor de openbare wifi-netwerken gelden eigenlijk dezelfde adviezen en regels als voor wifi op de camping. De snelheid zal niet top zijn en let op met bankzaken en andere gevoelige informatie.

Maar naast de “normale” openbare netwerken heb je ook de zogenaamde premium hotspots van Fon.

Wat zijn Fon Hotspots in het kort

Een premium hotspot van Fon is geen openbaar netwerk. De Fon hotspots zijn alleen toegankelijk als je hiervoor betaalt of als je thuis internet hebt van KPN. Elke router/modem van KPN zendt automatisch 2 wifi-signalen uit: je thuisnetwerk en een Fon hotspot.

Deze Fon hotspot neemt een klein stukje van je internetverbinding en maakt hier een publiek wifi-netwerk van. Dit is een apart netwerk en je eigen netwerk is hier volledig van afgesloten en dus volkomen veilig. Als je zelf iets gaat downloaden of veel internet nodig hebt wordt het Fon netwerkt verder beperkt. Het thuis netwerk gaat dus altijd voor op het publieke netwerk.

Alleen in Nederland zijn er al 1 miljoen van dit soort hotspots en wereldwijd zelfs 21 miljoen. De Fon functie is ook uit te zetten in je instellingen maar dan kun je zelf ook geen “gratis” gebruik meer maken van de hotspots van andere KPN klanten.

Het Fon netwerk is echt gigantisch. Naast routers van particulieren hebben ook veel horecagelegenheden, vliegvelden en winkelcentra een Fon hotspot.

Door de Fon app op je mobiel te downloaden kun je gelijk zien of er een Fon hotspot is in jouw directe omgeving (of de omgeving waar je naar toe wilt).

Meer informatie over KPN Hotspots via Fon kun je hier vinden.

Fon hotspot zonder KPN-abonnement

Als je een KPN internet abonnement hebt, maak je dus automatisch deel uit van het wereldwijde Fon netwerk. Maar als je in een Tiny house, camper of boot woont, heb je natuurlijk geen thuisadres waar een KPN router staat te spinnen. Wat zijn dan je opties om toch gebruik te maken van het Fon netwerk?

Optie 1: Heb je geen KPN-internet maar wel KPN-mobiel? Dan kun je alleen Fon hotspots gebruiken in Nederland. Je activeert dit door WIFI AAN te sms’en naar 1266. Je ontvangt dan inloggegevens voor het Fon netwerk. Bron

Optie 2: Als je geen klant bent bij KPN kun je ook een losse toegangskaart kopen voor de hotspots. Als je een jaarabonnement neemt, komt dit uit op 10 euro per maand voor één apparaat per jaar.

Wil je een kortere periode? Dan ben je vaak duurder uit. De complete prijzenlijst vind je hier op de KPN Website.

Optie 3: Je leent de toegangscode van iemand die thuis KPN heeft en geen gebruik maakt van de hotspots. Dit is natuurlijk de goedkoopste oplossing. Lang niet iedereen maakt gebruik van hotspots. Vraag dus eens rond in je omgeving of iemand een toegangscode heeft die je kunt gebruiken.

LET OP: per KPN klant is er maar één toegangscode. Gebruik jij deze code? Dan kan de persoon zelf er geen gebruik van maken.

kpn fon

Zijn de Fon hotspots wat voor mij?

De FON hotspots zijn wijdverspreid. Mijn eigen ervaring is dat zeker in de steden en dorpen er altijd wel een Fon netwerk beschikbaar is. Of je nou in Nederland, Frankrijk of Spanje bent. Als je dus vooral de steden bezoekt dan is het FON netwerk een goede optie voor internet.

Zelf heb ik KPN-mobiel en toegang tot de hotspots in Nederland maar ik heb ook 4G internet met een 20GB databundel. Ik kies er dus voor om gebruik te maken van mijn mobiele databundel omdat dit net iets stabieler is dan de netwerken van Fon. De snelheid varieert sterk per netwerk en ook als je in de auto zit springt hij steeds van netwerk naar netwerk.

Plus en minpunten Fon Hotspots

+ Meer dan 21 miljoen netwerken in de wereld.
+ In Europa heeft elke dorp of stad honderden wifi Hotspots.
+ De data is onbeperkt. Je kunt dus gerust streamen of downloaden zonder op je mbs te letten.

– Je bent afhankelijk van de internetsnelheid van het Fon netwerk, dit kan beperkt zijn.
– Als je graag in de natuur staat of buiten de stad dan loop je het risico dat er geen netwerk is.
– Je moet lid zijn van KPN of een toegangskaartje kopen.

Afsluiting

Dit waren de beste drie opties voor betrouwbaar en goed internet als je onderweg of off the grid bent. Ik hoop dat je wat aan mijn research hebt gehad en dat er een methode tussen zit die past bij jouw situatie

Aanmelden voor e-mailmelding Wij sturen een e-mail wanneer het product weer op voorraad is. Vul een e-mailadres in.
Deel je winkelwagen